Wanhoopskreet van ouders mishandelde scholier | Stop Pesten NU

Wanhoopskreet van ouders mishandelde scholier

Als er halverwege oktober zomaar vijftien euro verdwijnt van tafel, dwingen de ouders hun zoon op te biechten wat er speelt. ,,Hij brak compleet. Het hele verhaal kwam er uit. Hoe hij al vier keer door drie grote jongens op brommers aan het einde van de Spiekweg met geweld tegen was gehouden. Dat hij iedere keer vijftien euro moest betalen, wilden ze hem niet helemaal in elkaar slaan. Zijn eigen spaarpot was al leeg, daarom had hij het huishoudgeld gepakt. Bij de laatste confrontatie liep hij een lichte hersenschudding op."

Wie zijn de drie opgeschoten jongens die hun zoon, een brugklasser nog, op weg van huis naar school telkens opnieuw bedreigen, afpersen en mishandelen? Omdat de politie de daders niet gevonden krijgt, richten de ouders van de 13-jarige Jeroen uit Zeewolde zich in opperste wanhoop tot de bevolking.

Als we doorvroegen, zei hij dat er verder niks aan de hand was
Moeder Jeroen
 
Ze  zien geen andere weg meer dan het grote publiek – via Facebook en met een verhaal in het AD - te vragen om uit te zien naar de kwelgeesten van hun zoon. Voor hem natuurlijk, maar ook voor mogelijke andere slachtoffers van het drietal. 
,,Wij kunnen ons niet voorstellen dat hij de enige is of was. Onze zoon heeft lang gezwegen over wat er gebeurde. Mogelijk doen andere kinderen dat nog steeds en leven ze voortdurend in angst.’’

Paniekaanvallen

 
De Nijkerkse middelbare school Aeres. © Google Maps

Voor Jeroen beginnen de problemen, achteraf bezien, al kort na de start van het schooljaar. Het is 18 kilometer fietsen van huis naar het Aeres-vmbo in Nijkerk, maar hij maakt er geen punt van. Na een maand bespeuren zijn ouders een verandering bij de tot dan toe enthousiaste brugklasser. 

,,Hij klaagde over benauwdheid en hij kreeg paniekaanvallen. Een keer kwam hij thuis met een beschadigde fiets. We wisten niet goed wat we er mee aan moesten. Als we doorvroegen, zei hij dat er verder niks aan de hand was’’, vertelt zijn moeder.

 
Het fietspad tussen Zeewolde en rechts Nijkerk met de kruising waar de afpersing van de scholier steeds plaatsvond. © foto Google Maps

De ouders doen aangifte. Ze kopen een busabonnement voor hun zoon, die niet meer met de fiets durft. De politie post volgens de vader een paar keer op de bewuste plek, maar zonder resultaat. Vierdeklassers van het Aeres, dat er volgens de ouders alles aan doet om Jeroen te helpen, gaan zelf op onderzoek uit en noteren een kenteken van de mogelijke daders. De politie kan er volgens de vader niets mee, omdat het bewijs te indirect is.

Ze maken een onschuldige jongen kapot en ze komen er nog mee weg ook

Moeder van Jeroen

Jeroen krabbelt enigszins op. Tot vorige week, als zijn afpersers hem opzoeken bij de bushalte en opnieuw mishandelen en geld afhandig maken. ,,Het gaat slecht met hem. Hij durft nu nérgens meer heen te gaan alleen. Ze maken een onschuldige jongen kapot en ze komen er nog mee weg ook. Dat kan zo niet doorgaan, vinden wij. Het zijn drie jongens op zwart-witte brommers. Eentje heeft halflang bruin haar en veel puistjes, nummer twee heeft rossig stekeltjeshaar en nummer drie houdt steeds zijn helm op. Die is zwart met gifgroen. Help ons alsjeblieft om ze te vinden.’’

De politie heeft begrip voor de oproep van de ouders, zegt een woordvoerder. ,,Ook wij willen het graag opgelost zien.’’

De naam van het slachtoffer is uit bescherming gefingeerd.   

 

Bron Algemeen Dagblad

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):