Zilveren weken tegen pesten na de Kerstvakantie | Stop Pesten NU

084-8340086

Zilveren weken tegen pesten na de Kerstvakantie

Om de Zilveren Weken te begrijpen moeten we even terug naar het begin van het schooljaar. De eerste zes weken na de zomer – de Gouden Weken – zijn de periode waarin de normen en waarden van een groep worden bepaald. Een groep doorloopt een aantal fases en wanneer de leerkracht deze volgt en op het juiste moment bijstuurt, helpt het de groep bij het vormen van een positieve sfeer waar pesten niet nodig is.

 “Zijn de Gouden Weken minder vlot verlopen? De Zilveren Weken bieden een nieuwe kans. Gebruik de normingsfase om – samen met de leerlingen – te bepalen in welke sfeer de rest van het jaar verloopt.” (Marije van de Sande, projectleider Week Tegen Pesten)

Bekijk de klas en ga na in welke fase de klas zit. Kijk wat er nodig is en pas hier de lessen op aan, kies energizers en samenwerkingsopdrachten die bij de fase passen. Speel bijvoorbeeld de Zapp Heldengame. Bekijk de video van NPO Zapp waarin EO-presentator Anne-Mar Zwart tips geeft over de Zilveren Weken en vertelt hoe je de Zapp Heldengame kunt inzetten.

Wees een held met elkaar; doe het samen

Welke fase de groep ook doorloopt, als leerkracht bent u een voorbeeld. De leerlingen zullen naar u kijken en de manier waarop u reageert op zaken zien als de norm. Het helpt om open te zijn. Zowel naar collega’s toe als naar de leerlingen. Betrek collega’s en vraag of ze willen meedenken of even willen meekijken in de klas als iets niet lekker loopt. Betrek ook leerlingen bij het proces door ze verantwoordelijkheden te geven.

“Investeren in en vertrouwen op de eigen motivatie van leerlingen vergroot hun gevoel voor autonomie en draagt bij aan de behoefte om zich positief te laten gelden.” (Marije van de Sande)

Externe factoren – zoals omgangsvormen en de cultuur die er bij de leerlingen thuis worden gehanteerd – zijn ook van invloed op de groep. Het betrekken van ouders is een manier om de afstand tussen de klas en de thuissituatie te verkleinen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen zoals:

Vraag ouders een brief te schrijven over hun kind. Welke talenten heeft hun kind? Wat wensen ze voor hun kind?
Stel de ouders op de hoogte van de groepsregels die je samen met de klas hebt gemaakt en vraagt hen hier ook thuis aandacht aan te besteden.
Geef ze achtergrondinformatie over de Gouden en Zilveren Weken via bijvoorbeeld de nieuwsbrief of de school-/klassenapp.

Bron School & Veiligheid

 

 

Doelgroep: 
Professionals

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco