Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om | Stop Pesten NU

Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om

Als ouders hoop je dat jouw kind nooit zal worden gepest of zelf anderen gaat pesten. Toch ben je als ouder degene die kinderen in staat stellen om pesterijen te voorkomen en te stoppen.

Pesten komt voor in verschillen vormen – verbaal, fysiek, relationeel en cyberpesten. We hebben tips voor je verzameld hoe je met deze verschillende vormen om kunt gaan.

1. Verbaal pesten

Verbaal pesten bestaan uit scheldpartijen, bedreigingen en oneerbiedige opmerkingen maakt over iemand (uiterlijk, religie, etniciteit, handicap, seksuele geaardheid etc.)

Wordt jouw kind verbaal gepest? Zo herken je het

Kinderen kunnen zich erg terugtrekken als ze verbaal worden gepest. Ook kunnen ze humeurig worden of een verandering in hun eetlust vertonen. Het kan ook zijn dat ze bij je willen checken of het kwetsende wat iemand heeft gezegd over hen, waar is en daar naar vragen.

Hoe je er mee omgaat

Allereerst is het belangrijk om je kinderen te leren om respect te hebben. Versterk, door je eigen gedrag, dat iedereen het verdient om goed behandeld te worden – bedank leraren, geef complimenten aan vrienden, wees vriendelijk tegen werknemers. Benadruk zelfrespect en help je kids om hun sterke punten te waarderen. Volgens schoolpsycholoog en professor aan de universiteit van Californië, Shane Jimerson, is de beste bescherming die ouders kunnen bieden het vertrouwen en de onafhankelijkheid van je kind koesteren en bereid zijn om actie te ondernemen wanneer het nodig is. Bespreek en desnoods oefen veilige manieren waarop je kind op een pester kan reageren.

2. Fysiek pesten

Fysiek pesten, ofwel pesterijen waar agressieve, fysieke intimidatie bij komt kijken, bestaat vaak uit slaan, trappen, blokkeren, duwen en aanraken op ongewenste momenten en manieren.

Wordt jouw kind fysiek gepest? Zo herken je het

Veel kinderen vertellen hun ouders niet wanneer ze gepest worden, dus let op mogelijke signalen als onverklaarbare snijwonden, krassen of blauwe blekken, beschadigde kleding of veel voorkomende klachten over hoofdpijn en buikpijn.

Hoe je er mee omgaat

Als je vermoedt dat je kind fysiek wordt gepest, begin dan een ongedwongen gesprek – vraag wat er gebeurt op school tijdens de pauze of op weg naar school. Probeer op basis van de antwoorden te vragen of iemand gemeen tegen je kind is. Het is belangrijk om de waarde te benadrukken van een open communicatie met jou en eventueel met docenten of schoolbegeleiders.

3. Relationeel pesten

Relationeel pesten vindt vaak plaats door het buitensluiten van iemand die niet mee mag doelen of deel mag uitmaken van een groep.

Wordt jouw kind relationeel gepest? Zo herken je het

Let op stemmingswisselingen en een verschuiving naar meer alleen zijn dan normaal. Meisjes hebben meer kans dan jongens op sociale uitsluiting, non-verbale of emotionele intimidatie. De pijn kan net zo sterk zijn als de pijn bij fysiek pesten.

Hoe je er mee omgaat

Maak er een nachtelijke routine van om met je kinderen te praten over hoe de dag verlopen is. Help ze dingen te benoemen die hen gelukkig maakt, benadruk positieve eigenschappen en zorgt ervoor dat je kind weet dat er genoeg mensen zijn die van hem houdt en om hem geeft. Richt je op het ontwikkelen van talenten en interesses in bijvoorbeeld muziek, sport, lezen en naschoolse activiteiten, zodat je kind relaties kan opbouwen buiten school.

4. Cyberpesten

Cyberpesten is vandaag de dag ‘makkelijker’ dan ooit. Via mail, berichten en social media kunnen gemene woorden, leugens en valse geruchten verspreid worden.

Wordt jouw kind online gepest? Zo herken je het

Is je kind veel online? Maar is ‘ie vervolgens verdrietig en gespannen? Ook al leest je kind misschien pijnlijke dingen online, kan het zijn dat het zijn enige sociale uitlaatklep is. Let er ook op of je kind nog goed kan slapen ’s avonds, of alles doet om niet naar school te hoeven gaan.

Hoe je er mee omgaat

Het gevaar van online pesten is dat berichten makkelijk, snel en anoniem verspreid kunnen worden. Huishoudelijke regels opstellen wat betreft internetveiligheid is niet verkeerd. Maak afspraken over leeftijdsgebonden tijdslimieten. Wees zelf ook op de hoogte van populaire en mogelijke beledigende sites en apps. Vertel je kind dat cyberpesten iets is wat je niet moet doen, of op moet reageren en doorsturen. In plaats daarvan moet ‘ie jou daar over informeren.

Bron Famme

 

Tips van onze redactie

 

 Wij hebben Kenniscentrum voor Ouders & Opvoeders met alles wat je wilt weten over pesten en cyberpesten (online pesten)

 

Navigeer snel naar de tips voor ouders bij (klassiek) pesten

► Je kind is een pestkop 

► Je is een meeloper of pest? Zo kun je dat het beste aanpakken

► Je kind is een omstander

► Je kind wordt gepest

Tips Online Pesten - Cyberpesten voor ouders & opvoeders: 

► Mijn kind is een pestkop | ► Mijn kind is Omstander | ► Mijn kind is Slachtoffer 

Doelgroep: 
Professionals
Ouders

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen