Ruim 300 lesideeën en werkvormen tegen pesten & online pesten

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Lesideëen, materialen & werkvormen (gratis) over Pesten & Online Pesten (Cyberpesten)

Stichting Stop Pesten Nu verzamelt allerlei lesideëen nationaal en internationaal ter inspiratie om in de klas op een creatieve manier stil te staan bij pesten en online pesten (cyberpesten). Deze les suggesties kunnen gedurende het hele jaar worden gebruikt maar ook tijdens de:  Week tegen Pesten (4e week in september #weektegenpesten) en de Landelijke Dag tegen Pesten (19 april)

Stichting Stop Pesten Nu is hèt kenniscentrum, informatiecentrum, expertise- en adviescentrum van Nederland gericht op pesten en online pesten (cyberpesten). Naast de  lesideeën, les suggesties kan je pesten en cyberpesten ook bespreekbaar via de materialen in de  kennisbank, of aan de hand van ondertaande lessuggesties. 

Wij hopen dat jij veel plezier hebt met deze les suggesties. Heb jij ook een les idee die jij zou willen delen met de rest van Nederland? Mail deze dan naar onze Redactie, redactie@stoppestennu.nl

 

To do tips & inspiratie ... bekijk via deze link meer dan 300 lessuggesties nationaal & internationaal.

Neem ook een kijkje in onze kennisbank, hier tref je allerlei materialen & informatie aan over pesten & online pesten, ter inspiratie of om te downloaden:

► Handleidingen

► Beleid & Factsheets (routekaarten, wegwijzers)

► Wetenschappelijke Onderzoeken

► Bijlagen bij Lesmaterialen Pesten & Cyberpesten 

► Kleurplaten Stop Pesten Nu

► Rebussen

► Ik ben een superhero Stop Pesten Nu HeldPosters tegen pesten - Heb jij deze posters tegen pesten al in jouw klas of school opgehangen? 

 

Boeken over pesten met lesbrief

 

 

 

 

   

Posters (animatie) nieuw

 • ► Poster Animatie Fysiek Pesten 1 van 4, download hier of klik op afbeelding
 • ► Poster Animatie Verbaal Pesten 2 van 4, download hier of klik op afbeelding
 • ► Poster Animatie Cyberpesten 3 van 4, download hier of klik op afbeelding
 • ► Poster Animatie Fysiek Pesten 4 van 4, download hier of klik op afbeelding

Deze en vele andere posters zijn (kosteloos) te downloaden in het downloadcentrum  net als vele andere (gratis) materialen tegen pesten ... #StopPestenNu 

 

Het thema van deze Week Tegen Pesten gaat over buitensluiten. Het is, naast één van de kinderachtigste, ook één van de meest pijnlijkste vormen van pesten waarbij iemand buiten de groep wordt geplaatst.

Een jaar lang tegen pesten

Als school, jeugdvereniging of sportclub werk je best een sterk plan uit om pesten te voorkomen en aan te pakken. Hier vind je tips die duidelijk maken dat zo’n plan niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Je moet er gewoon mee aan de slag. Bovendien pluk je er het hele jaar de vruchten van!

DE WERKVORM IN HET KORT

Alle kinderen hebben wel ervaringen met pesten, vaak vanuit verschillende rollen. Als pester, als slachtoffer, als meeloper, toeschouwer of vanuit de positie van verzet. Veel kinderen willen wel wat doen tegen pesten, maar durven niet goed of weten niet hoe. In de tentoonstelling hebben leerlingen een top vijf gemaakt van tips tegen pesten. In deze verwerkingsopdracht bedenken leerlingen nog meer tips..

LEERDOELEN

  Leerlingen benoemen de verschillende rollen in pesten

Thema: Samen Aan Zet!

Lesmateriaal  ‘Samen aan zet’.Week Tegen Pesten 2020 

Samen met je klas, het team, de hele school zijn jullie aan zet om weer op een prettige manier met elkaar om te gaan. De Week tegen Pesten wordt gestimuleerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en uitgevoerd door Stichting School & Veiligheid. 

Buitensluiten, wat is dat eigenlijk?

“Buitensluiten is kort gezegd een situatie waarbij één persoon (of een bepaalde groep in het geval van discriminatie) de toegang wordt ontzegd tot het wij-gevoel. Jij hoort niet bij ons!

Over de Streep (met voorbeeldvragen)

“Over de Streep” is een werkvorm die een aantal jaar geleden veel op televisie getoond werd in het Amerikaanse programma voor jongeren genaamd “Challenge Day”. Het heeft als doel om jongeren meer bewust te laten worden van hun gedrag. Hugo vondt, met name, het laatste proces ‘Cross the line’ erg krachtig en mooi en heeft deze werkvorm opgenomen in zijn repertoire. In het TV programma is er altijd veel emotie rondom heftige thema’s als scheiding en verlies.

 Helpwanted.nl heeft voor docenten een digitaal lespakket ontwikkeld (ook geschikt voor digibord) als hulpmiddel bij lessen over internet veiligheid. Het lespakket bestaat uit drie lessen over:

 • Grooming
 • Sexting
 • Sextortion

Jonger dan 26 jr? Advies over:

 Helpwanted.nl heeft voor docenten een digitaal lespakket ontwikkeld (ook geschikt voor digibord) als hulpmiddel bij lessen over internet veiligheid. 

Het lespakket bestaat uit drie lessen over:

De studenten besloten om een campagne te ontwikkelen tegen online haat ' Lief or Leave. Zij ontwikkelde hiervoor diverse materialen, zoals TikToks, post op Instagram en onderstaande poster.

Met dit stellingenspel kun je met leerlingen praten over pesten.

Flexe meiden

Wat doe je als er een video van jou op social media verschijnt waar je niet heel blij mee bent? Vanaf woensdag 8 september is de zesdelige KRO-NCRV jeugdserie Flexe meiden te zien op het en op npozapp.nl.

Bekijk en bespreek de afleveringen van Flexe meiden in je klas.

Omgaan met seksueel (grensoverschrijdend) gedrag op school

Deze tool leert je bewust om te gaan met relaties en seksueel gedrag via nieuwe media. Aan de hand van zes criteria leer je situaties in te schatten en ken je er een vlag aan toe. Er wordt telkens ook een gepaste reactie geformuleerd.

In deze 2 PDF's krijg je uitleg over hoe je gepast reageert op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag van kinderen en jongeren op school. 

Vak: maatschappijleer. Het is fijn om onderdeel te zijn van een groep. Maar wat nou als die groep je niet accepteert of buitensluit? De Amerikaanse psycholoog Kip Williams doet hier al 20 jaar onderzoek naar. Hij kwam erachter dat iemand die buitengesloten wordt echte pijn voelt. We denken vaak dat iemand negeren minder erg is dan pesten of geweld, maar dat is niet zo. Daarom probeert de organisatie Critical Mass Nederlandse scholieren hierover voor te lichten.

 

Vraag aan je klas om goed te luisteren naar die lied 'Een pester heeft spijt!" van Het Klokhuis en vraag ze opvalt in de teksten en of zij hier iets in herkennen.

Is er iemand die gepest heeft of ergens spijt van heeft met betrekking tot pesten of online pesten? 

 

Wat is pesten?

Oriëntatie

Uit onderzoek blijkt dat filosoferen bijdraagt aan de sfeer in de klas. Als gespreksleider moet je je ervoor hoeden om zelf jouw mening te geven over pesten.

Voorbereiding

Begin de les met het tekenen van zes poppetjes in oplopende grootte op het (digi)bord

 
INLEIDING
Deze lesbrief gaat over het boek De jongen die het liet regenen van Brian Conaghan. Het is een aangrijpend en meeslepend boek over een actueel thema: pesten.
 
Korte inhoud:
Clem is nieuw in de stad en op school. Als nieuwkomer wordt hij geviseerd door een groepje jongens dat hem het leven zuur maakt. Clem probeert hen uit de weg te gaan.

Spel buitengesloten

Vier kinderen op de gang. Deze kinderen moeten er wel tegen kunnen, dat ze even buitengesloten worden.
Denk daar aan bij het uitkiezen van de kinderen. Vertel ze dat we een spel gaan doen.

Je spreekt met de kinderen in de klas af hoe het spel gaat. Ze instrueren dat ze de anderen moeten mijden / overslaan.

Benodigdheden:

DOCENTENHANDLEIDING

Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar

Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas

Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer, Maatschappijwetenschappen, Filosofie en Kunstzinnige Oriëntatie. Daarnaast sluit dit materiaal aan bij het eindadvies van Platform Onderwijs2032. Zo draagt het bij aan Burgerschap en 21e eeuwse vaardigheden.

 

Sexting -"Just send it"

This lesson and accompanying film explores the issue of sexting. Through the toolkit activities students will understand the pressures on young people to take and share sexts and the consequences of doing so; exploring when actions have crossed the line. In addition to this there is clear signposting and advice on the law in relation to sexting and support in dealing with the pressure to send a sext. 

Bekijk de film (6 minuten) via deze link

Bij deze les praten en discussiëren leerlingen  zelf over groepsvorming, pesten en regels.

Verdeel je klas in (niet al te grote) groepen. Van tevoren op de grote vellen papier één van de drie thema’s:

 1. Hoe worden we dit jaar een sterke groep?
 2. Wat is pesten? (En wat is het niet?)
 3. Welke afspraken kunnen we als klas maken?

Geef elke groep een poster en laat ze over het thema praten en antwoorden op de poster schrijven met stift. Hierna laat je de posters roteren.

Na drie keer heeft iedereen elke poster gehad.

Het klinkt als het plot voor een film, maar het is echt gebeurd. De zaak kwam bekend te staan als de Facebookmoord, de eerste en laatste in Nederland. Facebook zou een van de plekken zijn geweest waar Joyce roddelde over Polly. Het is ook bekend dat Polly, Wesley en Jinhua in de Facebook-chat de moord hebben besproken. De vader van Joyce, die het overleefde, gaf daarom Facebook de schuld. Volgens hem lag het aan het sociale netwerk dat een – in zijn woorden – onbenullige ruzie kon uitgroeien tot moord.

Zie de aflevering behorende bij dit lesplan.

Opdrachten (download opdrachten ppt):

 • Geef per persoon op welke rol ze hebben (zie opdrachten ppt) voor afbeeldingen spelers:
  • Pester 
  • Meeloper/aanmoediger
  • Verdediger
  • Slachtoffer
  • Buitenstaander

    

   Bij elke rol worden tips bedacht door de kinderen, voorbeelden zijn:

Jongens, jullie verdienen een ijsje, zegt mama. Jullie zijn zo lief geweest! Robbie en Bobbie krijgen geld om een ijsje te kopen. Maar Bobbie heeft niet zo’n zin. Hij is niet zo vrolijk als Robbie. Robbie kijkt om zich heen.
Waar is zijn broertje gebleven? Wat wil die gemenerd van Bobbie? Zijn geld!

 

Bekijk met jouw klas deze aflevering van De Plaagmuur en bespreek hoe de kinderen zich voelen in de klas en wat zij geleerd hebben van deze aflevering.

 

Rocket and Sheriff Villanueva talk to children ages 4 to 9 about Bullying and what to do to STOP IT. Subjects include: What is bullying. Who you can talk to if you are Bullied. What you can do in different situations.

Together we can STOP BULLYING NOW.

Al zo lang als er mensen zijn wordt er gepest. Nu dus, maar vroeger ook. En ja, vroeger was er niet veel aandacht voor het probleem. Het gebeurde gewoon, overal waar mensen samenleefden. Maar in deze tijd, jullie tijd, wordt er veel meer over gesproken. Het gaat erover in boeken, toneelstukken, muziek en in films. En pesten is de laatste jaren ook regelmatig in het nieuws.

Welkom bij dit werkboek ontworpen door jongeren uit Europa als onderdeel van het Blurred Lives Project - een transnationaal onderzoek naar cyberpesten, jongeren en sociaal- economische achterstand. Het Blurred Lives Project richt zich op de online ervaringen van 14-16-jarigen op scholen in (achtergestelde) stedelijke gebieden in Noord-Ierland, Engeland, Duitsland, Italië en Nederland. Het doel is de stem van leerlingen te bekrachtigen door het maken van hulpmiddelen voor leraren, leerlingen, ouders en sociale netwerk providers.

Cyberpesten

Digitaal pesten, ook wel “cyberpesten” genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals Instagram, SnapChat, YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, What’s App, fora en chatrooms. 

Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden. Online pesten voelt veilig voor de dader omdat niemand het kan zien.

Some things last forever... others don't

Sharing nudes that could hurt or embarrass others causes real harm, damages reputations and changes lives FOREVER.

It can also be a criminal offence.

Forever from PDST Technology in Education on Vimeo.

 

The Full Picture is a short film exploring how young people use social media to connect and share.

Korte Stop Pesten Nu filmpjes tegen pesten maken

Eerst wordt er klassikaal gesproken over cyberpesten.  Wat weten we ervan? Wat komen we soms zelf tegen? Wat kun je ertegen doen en hoe kun je het voorkomen? 

 

Bijvoorbeeld:

–  Als je je vervelend voelt door iets dat je hebt gezien, praat er dan over met iemand die je vertrouwt.

– Blijf vriendelijk en eerlijk, laat je niet uitlokken en scheld niet (terug).

– Maak foto’s of printscreens van het pesten en sla het op als bewijs.

This animation is part of the HTML Heroes Education Programme and is designed to introduce a discussion about other types of advertising such as social media influencer blogs/posts, sponsored articles, social media posts and YouTube videos such as ‘unboxing videos’.

Eerstejaars studenten van de opleiding Mediavormgeving kregen als opdracht een video te maken over maatschappelijke onderwerpen voor 12-jarigen. Hoe kun je een maatschappelijk onderwerp, zoals pesten, filmen op een manier dat jongens en meisjes van 12 jaar er naar gaan kijken? Studenten Damon en Meggy @rivormedia bedachten daar wat op. Een animatie als video!

Een nieuwe generatie Disney-schurken

‘Het is gek dat niemand dit eerder heeft bedacht’, vindt Sofia. Zij speelt één van de vier schurkenkinderen in Disney’s Descendants. ‘Het gaat om een nieuwe generatie sprookjesfiguren. In de film moeten zij kiezen of zij net zo gemeen blijven als hun sprookjesouders.’


This short video addresses the topic online sexual extortion through George’s Story. This video is part of lesson 3 of the Be in Ctrl educational resource.  
  
 

 

Iemand met een nep-profiel op sociale media noemen we een faker. Een voorbeeld van een faker is een 41-jarige man die een profiel aanmaakt met een nepnaam, een nepfoto en erbij zet dat hij 17 jaar is. Fakers zijn laf, vinden de meeste jongeren, want ze stelen foto’s van anderen.

Probeer een faker te ontmaskeren, het kan een kinderlokker zijn. Maar een goede faker maakt een goed profiel. Extra moeilijk dus om te herkennen.

Please SHARE this film with everyone that you know. The impact of child and teen bullying is detrimental to ones mental state and how they view themselves in the world. As a contribution to Anti-bullying week and the current world affairs we would like to share our short film Dismissed with the public.

Bullying won't go away if we do nothing! But it can if you do something. It's up to all of us to create and shape the on-line spaces that we like to spend our time in. Stand-up to cyberbullying by visiting our site watchyourspace.ie and posting your response.

Super mooie lesmaterialen van Go voor het vak Burgerschap. Download hier de PDF

 

Thema in burgerschapsbooster

Leerplan

Cultuureducatie

 • Muzische vorming + Media

1. Bedoeling

De Praatmat is een handige methodiek om bij conflictsituaties verdiepend inzicht te krijgen in wederzijds gedrag.

De Praatmat helpt om samen met de leerlingen te zoeken naar oplossingen voor een bepaalde situatie.
Zet de Praatmat zo snel mogelijk in bij actuele situaties. Vooral bij conflictsituaties het liefst nog de dag zelf of enkele dagen later. Op die manier kan de werkvorm ondersteunend werken bij het vinden van oplossingen.

2. Werkwijze

Ronde 1

Scoor jezelf is een eenvoudig methodiekje om het welbevinden van de kinderen dagelijks op te volgen.

Een werkvorm voor oudere kinderen

Een filosofeeridee over vooroordelen.

Pagina's