#365dagenStopPestenNu campagne | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

#365dagenStopPestenNu campagne

Pesten gebeurd 365 dagen per jaar!

Doe mee en laat zien dat jij ook tegen #pesten bent en plaats (hashtag) #365dagenStopPestenNu bij jouw berichten op Twitter. Maak en foto met  #365dagenStopPestenNu en laat zien dat jij ook tegen pesten bent.

Samen staan wij sterk tegen pesten!

Pesten & Digitaal Pesten / Cyberpesten is iets wat elke dag gebeurd. Op de Landelijke Dag tegen Pesten (19 april) en de Week tegen Pesten (4e week van september) besteden wij extra aandacht aan de bewustwording & noodzaak om pesten te stoppen.

Achtergrond informatie, cijfers & feiten over pesten

Lees hier meer over de (wetenschappelijke) cijfers & feiten over pesten.

Waar wordt gepest

  • Op de basisschool
  • Op het voortgezet onderwijs
  • Op de sportclubs (voetbal, hockey, enz),
  • Op het werk
  • In bejaarden- en verzoringstehuizen.

Wat is pesten?

`Pesten betekent het systematisch misbruiken van je persoonlijke macht en/of kracht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, te intimideren of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden.´

Manieren van pesten

Pesten komt binnen alle leeftijdscategorieën voor, van kleuters tot aan de ouderen in het verzorgingshuis. Nu is de meest bekende vorm van pesten waarschijnlijk het uitlachen en uitschelden van personen, maar er zijn zoveel meer manieren om je persoonlijke macht te misbruiken.  We zetten ze hier op een rijtje:

  • Buitensluiten (niet mee mogen doen met een activiteit).
  • Lichamelijk (laten struikelen, duwen, enz.).
  • Afpersing (geef me je boterham of geef me je geld).
  • Gebaren (tong uitsteken, middelvinger opsteken).
  • Pesterijen via social media of telefoon.
  • Gniepigheid (tas afpakken, spullen laten verdwijnen).

Rollen die er zijn bij pesten

 

“Kinderen maken in een klas onderscheid tussen kinderen die er wel toe doen en kinderen die er niet toe doen. De kinderen die er zogenaamd niet toe doen, zijn vaak het slachtoffer van pesten. De pester wil graag een hoge sociale status en geliefd zijn. Omdat de pester vaak een bovengemiddeld begrip heeft van wat mensen denken en voelen, weet hij ook wat de zwakke plekken zijn van anderen. Door zijn macht te gebruiken, krijgt de pester waardering van anderen en bereikt hij de sociale status die hij wil bereiken”,  aldus hoogleraar sociologie Rene Veenstra.

Als je in je hoofd een situatie neemt waarin iemand wordt gepest, welke personen zijn er dan allemaal bij betrokken? Is dat alleen de pester en het slachtoffer?
We spreken in dit geval over de rollen die mensen hebben als het gaat om pesten.

De bekendste is de pester. Deze persoon heeft de hoofdrol in zijn eigen toneelstuk. Maar zoals het ook in een echt toneelstuk gaat, staat er niet 1 persoon op het podium. De pester heeft anderen nodig om zijn rol goed te spelen. Deze rollen worden niet altijd bewust gekozen, daarom is het, om inzicht te krijgen in het proces rondom pesten,  goed om te weten welke rollen er nog meer zijn.

De assistent, de meeloper, de buitenstaander, het slachtoffer, de verdediger lees hier verder